Så skaffar du den bästa sängen

Det är inte bara viktigt att sova gott – du behöver också sova rätt. Med en riktigt kvalitativ säng som passar dina personliga behov förbättrar du både din sömn och din hälsa. Om det är något du ska satsa på i ditt hem är det just sängen – där spenderar du en tredjedel av ditt liv!

Vilken typ av säng du behöver beror på flera saker, exempelvis din kroppsstorlek, om du sover på mage, sida eller rygg och huruvida du har specifika hälsoproblem. Om du väljer Jensen sängar får du inte bara en riktigt bra produkt, du kan också välja bland många modeller och egenskaper. Håll utkik efter individuell fasthetsgrad där dubbelsängar kan anpassas efter vardera parts preferenser, inbyggt stöd för korsryggen och hela liggytor utan hårda kanter i mitten. Det är just sådana detaljer som kan göra stor skillnad för hur väl och hälsosamt du sover.

Välj rätt sängmodell

Beroende på vem som ska ha sängen finns det många varianter att välja bland. Några exempel är:

  • Ramsängar – klassiska modeller där madrassen placeras i en ram
  • Kontinentalsängar – både eleganta och bekväma med sina tre lager madrasser
  • Gästsängar – går att ställa undan smidigt och enkelt
  • Ställbara sängar – kan justeras i höjd och vinkling
  • Växasängar – kan justeras i längd för små barn som hela tiden växer

Vardagssömnen är viktigare för både den fysiska och psykiska hälsan än vad många tror. Forskning har visat att det inte räcker med att ta igen sig på helgerna utan att istället satsa på regelbunden sömn. Det är lättare sagt än gjort för många, men det går faktiskt att göra förbättringar genom att välja en bra säng. Vidare är det klokt att satsa på en lugn inredning i sovrummet, samt att hålla svalare temperaturer där än i resten av hemmet. Det finns många bra tips för att sova bättre och att komma upp lättare på morgnarna, men det kräver lite tålamod.

Bra att tänka på vid sängköp

Förutom komfort och ergonomi finns det även andra aspekter att ta med i beräkningarna när du ska köpa säng. Har du lite svårt att böja på knäna kan det vara bra med högre sängben som underlättar upp- och nedstigandet. Du kanske också behöver mer utrymme för förvaring i din bostad? Även då är det smart med höga sängben eftersom du kan få plats med förvaringslådor under sängen. Det är även en perfekt lösning för ett litet barnrum eller i sommarstugan.

Vad du ligger på när du sover kan också påverka din sömnkvalitet. Genom att välja riktigt sköna kuddar, lakan och täcken får du garanterat en skön säng och med rätt färger och mönster förgyller du tillvaron i sovrummet lite extra. Många föredrar att sova på sidan och enligt en del är det bra mot rynkor i ansiktet. Andra föredrar bomull istället eftersom det andas mer. Komplettera också gärna med sköna nattkläder, sovmasker och morgonrockar. Det ger en skön, ombonad känsla i hela rummet och kan kännas extra lyxigt, vilket i sin tur ökar känslan av välbehag.