Därför ska du köpa bostad

Om du och din partner har regelbundna inkomster och ett sparkapital är det ett smart val att köpa en egen bostad till familjen istället för att hyra. Det är en investering som ger dig mycket frihet. Du har även alla möjligheter att skapa drömhemmet till familjen.

När du äger en bostad har du mer ansvar, men du kan även dra nytta av en eventuell värdeökning. Du betalar på sätt och vis hyra till dig själv när du äger bostaden. Varje amortering som du gör är en slags besparing inför framtiden. Det är inte helt enkelt att köpa bostad idag, men med goda förberedelser och bra hjälp ökar du förutsättningarna att göra en fördelaktig bostadsaffär.

Ta hjälp av en mäklare

Genom att vända dig till en mäklare kan du få ovärderliga tips och råd för att lyckas hitta den bästa bostaden. Du kan få hjälp oavsett om du ska köpa ett hus eller en lägenhet. Innan du börjar leta bostad till familjen är det dock nödvändigt att se över ekonomin. Se efter vad du har råd med och gör sedan en kalkyl för att beräkna boendekostnaderna. Tänk på att räkna in kostnader för el, fastighetsskatt och även eventuella räntehöjningar. Med hjälp av en mäklare kan du sedan hitta en bostad i rätt prisklass.

Fördelar med att vara bostadsägare

Andra fördelar med att köpa istället för att hyra är att du själv kan bo i bostaden hur länge du vill. Du får även helt efter eget tycke och smak tapetsera eller måla om. Äger du ett hus kan du även göra omfattande renoveringar. Du kan även välja de månatliga kostnaderna genom att köpa en bostad i rätt pris. Vad det kostar att köpa en bostad är svårt att svara på. Priset beror på flera parametrar som storleken på bostaden, var du vill köpa och vilken typ av bostad du vill ha.

Fördelar med att äga en bostad:

  • Det är en investering som kan ge god avkastning.
  • Du betalar hyra till dig själv.
  • Du riskerar inte att bli uppsagd från ditt boende.

Spara till kontantinsatsen

För att kunna köpa en egen bostad behövs en kontantinsats. Det bästa är att ha sparat ihop den summan innan köpet, men det finns även andra alternativ. Det är exempelvis möjligt att ta ett privatlån för att finansiera hela eller delar av kontantinsatsen.