Åk på familjesemester till Umeå

Umeå är en stad som är rik på aktiviteter och sevärdheter, passande för både vuxna och barn. Därför väljer många att åka på familjesemester till Umeå under sommar- och vintersäsong. Här kan familjen njuta av lekland, skidbackar och äventyrsbad, och utforska spännande upplevelser på Umeås lärorika museer.

När du ska boka boende i Umeå för hela familjen är det klokt att välja stadshotellet i Umeå som är perfekt för barnfamiljer. Elite Hotels of Sweden driver centralt belägna hotell som har smakfulla rum med vacker inredning, gastropub och lunchrestaurang med ett bra utbud även för barn. Starta dagen med hotellets frukostbuffé som låter familjen äta tillsammans i en avkopplande och vacker miljö.

Familjeaktiviteter i Umeå

Umeå erbjuder många spännande aktiviteter för barnfamiljer, där ni kan uppleva kultur, shopping och att titta på vackert norrsken tillsammans. Ett populärt mål är Navet, ett upplevelsebad med ett stort utbud av träning, bad och relax. Här kan barnen åka vattenrutschkanor, åka i strömkanal eller klättra på badets klättervägg.

Förutom Navet kan ni som familj också besöka:

  • Västerbottens museum
  • Leos Lekland
  • Megazone
  • Curiosum

Västerbottens museum är ett familjevänligt besöksmål där dina barn kan inhämta mycket information och lärdomar om länets kulturhistoria. Här finns en ateljé som även barn kan använda, ett mysigt kafé och en välsorterad museibutik. Museet har flera anställda pedagoger med uppgift att anordna publika barnaktiviteter för de minsta besökarna. Just nu går det att besöka en interaktiv utställning anpassad för hela familjen. Här kan familjer prova på arbete i handelsboden, besöka ångbåten Egil eller laga mat, allt i tidstypiska kläder som går att låna.

Sevärdheter och lärorika upplevelser

Curiosum är ett annat spännande besöksmål för vuxna och barn i Umeå. Här finns möjlighet att utforska teknik och vetenskap, där event och interaktiva upplevelser ger familjen minnen och roliga äventyr. Curiosum håller särskilda rymdkvällar på tisdagar, med rymdaktiviteter och planetarievisningar. För de kreativa barnen finns makerspacekvällar, där en verkstad med traditionella och digitala verktyg låter barnen utforska material och skapa med 3D-skrivare, en digital broderimaskin och mycket annat. Det går också att åka på virtuella färder i rymden i den nya domteatern, eller experimentera i kemiverkstaden.

I Megazone kan du och barnen delta i olika aktiviteter som Prison Island, Laserdome och Phazerzone. Megazone är en nöjesanläggning som omfattar 1540 kvadratmeter i centrala Umeå. Här går det att spela snooker, biljard, dart och shuffleboard och kombinera spelet med god mat och dryck. Den väl tilltagna arkadhallen kan underhålla de äldre barnen i många timmar, och det finns även spännande utomhusaktiviteter som paintball, segway, hoppborgar och sumodräkter till uthyrning.

Kultur i Umeå

Umeå brukar benämnas som en kulturstad då det är fullt av museer och kulturella sevärdheter. Du kan besöka Norrbyskär med barnen, en skärgårdspärla som är ett populärt utflyktsmål på sommaren. Här finns historiska byggnader, vacker natur, barnaktiviteter, museum och mycket mer att besöka. Du tar dig dit med barnen via färja. Olofsfors bruk är en av de mest välbevarade och genuina järnbruksmiljöerna i Sverige, där det visas konstutställningar hela sommaren. Här kan du gå på restaurang och kafé eller boka en guidad tur.